ब्रोकोली पराठा RECIPE | BROCOLLI PARATHA RECIPE | IN HINDI AND ENGLISH

 





Making broccoli paratha is very easy, when you are confused what to make which is tasty and healthy both..... this is the right place you have come to, this is the recipe which you are looking for. This will just take 10-15 mins to make..... I can guarntee you that you will surely like it.

ब्रोकली पराठा बनाना बहुत आसान है, जब आप उलझन में होते हैं कि क्या बनाना है जो स्वादिष्ट और स्वस्थ दोनों है... । यह सही जगह है जहां आप आए हैं, यह नुस्खा है जिसे आप ढूंढ रहे हैं। यह सिर्फ बनाने के लिए 10-15 मिनट लगेंगे... । मैं आपको ग्वारंटे कर सकती हूं कि आप निश्चित रूप से इसे पसंद करेंगे।


सामग्री – Ingredients for broccoli paratha

-    Broccoli 1 piece – ब्रोकोली

-    onion 1 big – 1 बड़ा प्याज

-    green chili – 2 कटी हुई मिर्ची

-    jeera- जीरा – 1 TSP

-    oil तेल

-    hing- हींग

-    corriander powder- धनिया पाउडर

-    red chili powder- लाल मिर्ची पाउडर

-    salt – नमक

-    amchur powder- अमचूर



English

Step 1- Peel off the broccoli and grade it well.




Step 2-Now take a non-stick and add 1 tsp of oil, now add 1 teaspoon of cumin seeds and 1/2 teaspoon of hing.

Step 3- Now add in onions and green chillies and mix them well, add your graded broccoli when onions start turning brown and mix well.... Mix the spices after mixing well-coriander powder, red chili powder, amchur powder and salt to taste, mix them well.




Step 4- Take the mixture out in a bowl.

Step 5- Make wheat flour

Step 6- Roll it and fill it stuff and turn it off and dust some plain flour and roll it again........ Turn and cook it until it looks like it's fully cooked

~ Your broccoli paratha is ready now you can serve it with any chutney or butter or serve it plainly

            हिंदी

चरण 1- ब्रोकोली को छीलकर अच्छी तरह से ग्रेड करें।

चरण 2- अब एक नॉन स्टिक बरतन लें और उसमें 1 छोटा चम्मच तेल डालें, अब उसमें 1 चम्मच जीरा और आधा चम्मच हींग डालें।

चरण 3- अब प्याज और हरी मिर्च डालकर अच्छी तरह मिला लें, जब प्याज भूरा होने लगता है तो अपनी ग्रेडेड ब्रोकोली डालें...। मसालों को मिलाएं अच्छी तरह से -धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, अमचूर पाउडर और स्वाद के लिए नमक मिलाएं, उन्हें अच्छी तरह मिलाएं।

चरण 4- मिश्रण को एक कटोरे में बाहर निकालें।

चरण 5- गेहूं का आटा बनाएं

चरण 6- सही बेल ले और आटा लागकर बेल ले एबी उस्मे ब्रोकोली की फिलिंग डIल कर वापास बेल ले और सेक ले

~ आपका ब्रोकोली पराठा तैयार है अब आप इसे किसी भी चटनी या मक्खन के साथ परोस सकते हैं या इसे स्पष्ट रूप से परोस सकते हैं








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मुझे आशा है कि आपको आपको वीडियो पसं आई होगी |









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